Home Page Bens Web
 
NAVIGATIE


Omhoog
 

 

 

De grafschilderingen van Toetanchamon

 

Home  |  Zoeken  |  Contact  |  Site index

 


Het verdwenen deel

 

Bensweb > Toetanchamon > Zuidwand > Het verdwenen deel
     

Op de zuidwand staan afbeeldingen die over het algemeen de minste aandacht krijgen in publicaties. Dit heeft verschillende oorzaken.

Allereerst is het linkertafereel met de godin Isis en de drie goden van de onderwereld verdwenen. Zij bevonden zich op het muurgedeelte dat de Egyptenaren 'los' hadden opgetrokken en dat Carter had weggehaald om de vier 'gouden schrijnen' te kunnen verwijderen. Toch heeft Carter ook een gedeelte van het 'vaste' muurgedeelte van zuidwand tekening - afgenomen deel Isis met onderwereldgoden (B. Hilgers)deze wand verwijderd. Een stuk muur dus dat gewoon uit de rotsen was gehakt. Dit heeft hij waarschijnlijk gedaan, omdat hij anders de handen van de godin Isis op de wand had moeten laten zitten. Hij had dus wel de bedoeling het tafereel te behouden. Vraag blijft, waar het nu is. De afbeelding links zuidwand - tegenwoordige situatie (B. Hilgers) is een tekening van de foto die Harry Burton maakte. Het hiŽrogliefenbijschrift van Isis is wel behouden. De afbeelding rechts laat een tekening zien van de wand zoals hij nu (vermoedelijk) nog steeds is. De wand mist een einde. Daarvoor in de plaats zit een groot gapend gat, dat de afbeeldingen nog kleiner doet lijken. De drie goden van de onderwereld en de verticale streep vormen het eind. De afbeelding boven laat dit zien. Het is een tekening van de muur zoals die was ten tijde van de begrafenis van Toetanchamon, v66r het verzegelen van de ingang, zo'n 3300 jaar geleden. Carter opende deze ingang weer op 17 februari 1923. Op deze gedenkwaardige dag stond Carter oog in oog met, zoals hij het noemde, het grootste vergulde vlak van de hele wereld: de buitenste gouden schrijn. Van de tweede schrijn was het zegel van de grendel van de deuren niet verbroken. Toen wist hij dat hij voor de eerste keer voor een mummie stond, die nog niet door grafschenners was geschonden. Pas in de herfst van 1925, na langdurige conflicten met de Egyptische regering, opende Carter de gouden sarcofaag, en was zijn hartenwens in vervulling gegaan; hij had Toetanchamon gevonden.

De taferelen op de zuidwand zijn niet bijzonder. Toetanchamon wordt er begroet door de goden van Het Westen. Ze zijn ook kleiner dan de taferelen op de noordwand, dit vermoedelijk door ruimtegebrek. De onderkant van de schildering is verkort met de hoogte van een strook bavianen van de westwand. Een andere reden hiervoor kan zijn dat men de hoogte van de afbeeldingen wilde laten overeenkomen met die van de oostwand, zodat eind en begin van de grafschilderingen enigszins op elkaar zouden aansluiten.

Volgende pagina...

 
 

           
Deze site is gemaakt door B.J. Hilgers
Schrijf a.u.b. in het gastenboek.
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 21.05.2002

 
 

Home  |  Zoeken  |  Contact  |  Site index