Home Page Bens Web
 
NAVIGATIE


Omhoog
Amduat geschiedenis
 

 

 

De grafschilderingen van Toetanchamon

 

Home  |  Zoeken  |  Contact  |  Site index

 


Amduat

 

Bensweb > Toetanchamon > Westwand > Amduat
     

In de graven van Thoetmoses III en Amenhotep II zijn complete versies van de Amduat geschilderd. Deze beide versies zijn en worden door de Egyptologen gebruikt voor de studie van de Amduat. Reden hiervoor is dat deze exemplaren tot één van de oudste versies van de Amduat behoren en daarom de meest oorspronkelijke versies zijn van de Amduat. Vooral het exemplaar van Thoetmoses III heeft de voorkeur. Over dit exemplaar schreef de Egyptoloog John Romer: "De diagrammatische zuiverheid van de Amduat en de vreemde vlakken en tekeningen, gaven de teksten en de ruimte waarin ze geschilderd waren, een mysterieus, ja haast buitenaards uiterlijk". De Amduat in het graf van Amenhotep II mist al bepaalde gedeeltes, zoals tekst. Op sommige plaatsen hebben de schrijvers in hiërogliefen de tekst "beschadigd aangetroffen" geschreven.

Amduat - het elfde uur (Agyptische Unterweltsbucher, Erik Hornung)  Het elfde uur van de Amduat

De grafschildering op de westwand, zoals al eerder vermeld, is een sterk verkorte weergave van het eerste uur van de Amduat. Het is samengesteld uit de eerste gedeeltes van de drie afzonderlijke registers. De afbeelding laat een voorbeeld zien van deze verdeling. Het middelste register laat de vaart van de zonnebark zien. Het onderste register bevat de gebeurtenissen uit het elfde uur en het bovenste bevat de goden die Re aanroept. Alle uren van de Amduat zijn op dezelfde manier in registers verdeeld, behalve het eerste uur.

De Amduat is in z'n geheel door strepen van zand omsloten, welke bij elkaar komen in een ronding aan het eind van het onderwereldboek in het 12e uur. De registers worden van elkaar gescheiden door twee strepen die meestal zand voorstellen, het gebied waarover de zonnebark trekt. Zo komt de zonnebark in het vierde uur in het land van de dodengod Sokor. In het 2e en 3e uur zijn deze strepen anders en stellen water voor. In de uren er na is er alleen een kleine strook water direct onder de bark (zie afbeelding).

Volgende pagina...

 
 

           
Deze site is gemaakt door B.J. Hilgers
Schrijf a.u.b. in het gastenboek.
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 21.05.2002

 
 

Home  |  Zoeken  |  Contact  |  Site index