Home Page Bens Web
 
NAVIGATIE


Omhoog
 

 

 

De grafschilderingen van Toetanchamon

 

Home  |  Zoeken  |  Contact  |  Site index

 


Samenvatting

 

Bensweb > Toetanchamon > Samenvatting
   

De bedoeling van de grafschilderingen is, hoewel ze in hoeveelheid en uiterlijk afwijken, niet anders dan die van andere farao’s. Het algemene thema van de grafschilderingen is ‘het eeuwige leven’. Hoe dat dit verkregen zou moeten worden, is niet altijd even duidelijk. Een eensluidende, over het hele rijk verbreide theologie heeft Egypte in de loop van haar geschiedenis nooit gekend.

Het aparte van Toetanchamon’s grafschilderingen is wel dat ze een duidelijk begin en eind hebben. Om dit extra te onderstrepen en tevens de samenhang te verduidelijken, zou ik per wand (van rechts naar links) de volgende thema’s willen onderscheiden:

Grafschildering op zuid-, west-, noord- en oostwand in Toetanchamon's graf.

zuidwand westwand noordwand oostwand
4 3 2 1
           

1.

De begrafenis

2.

Het herwinnen van de ‘levenskracht’

3.

De reis door de onderwereld

4.

De onderwereld (dodenwereld), het laatste oordeel en de wedergeboorte

De oostwand laat een gedeelte van de begrafenis zien. De tekst vermeldt dat de groep personen naar het Westen trekt.
De noordwand laat taferelen zien die de farao ‘klaar maken’ voor de reis naar het Westen. Hij verkrijgt het vermogen tot eten, drinken en bewegen en wordt weer herenigd met zijn goddelijke levenskracht, zijn Ka.
Op de westwand is het begin van zijn reis door de onderwereld afgebeeld waarbij apengoden hem groeten. Het eerste uur was het belangrijkst omdat het godentabellen bevat die voor de hele reis golden.
De zuidwand laat Toetanchamon zien in Het Westen in gezelschap van enkele daarbij horende goden. Anoebis als voorleider wijst mogelijk op het laatste oordeel, of het dodengerecht van Osiris.

Hoewel de Amduat op zich een cyclusgedachte inhoudt van steeds-opnieuw-geboren-worden bij de dageraad heeft de opeenvolging van Toetanchamon’s grafschilderingen een toch meer begin-eind-gedachte in zich. Eén die meer overeenkwam met het leven na de dood van de gewone mensen, en die ouder van oorsprong is. Een god, wat een farao feitelijk is, zou eigenlijk dagelijks weer opnieuw geboren worden. De oorzaak hierin ligt waarschijnlijk bij zijn voorganger Echnaton, die theologische hervormingen had doorgevoerd. In de 19e dynastie zouden de grafschilderingen weer strakker en formeler worden en volgens de oude Thebaanse tradities worden gemaakt.

Knipplaat...

 
 

           
Deze site is gemaakt door B.J. Hilgers
Schrijf a.u.b. in het gastenboek.
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 21.05.2002

 
 

Home  |  Zoeken  |  Contact  |  Site index